Com treballem els drets humans en la cooperació al desenvolupament? Metodologies d’integració.

01/07/2013 30/07/2013

La cooperació al desenvolupament està vivint un moment d'incertesa. La dràstica reducció dels pressupostos públics dedicats a aquest sector, la revisió crítica de la cooperació realitzada durant els últims 20 anys i la reformulació del propi concepte de desenvolupament fan trontollar tot el sistema de cooperació al desenvolupament, tal com ho coneixem avui dia.

No hi ha dubte que la cooperació al desenvolupament és una obligació dels estats, i així es recull en nombrosos tractats internacionals: el seu objectiu és i ha de ser el gaudi efectiu dels drets humans. El model de drets humans aporta al desenvolupament un fonament, així com eines per a la seva consecució i una concepció diferent del mateix concepte de desenvolupament i de pobresa. Els drets humans no són una drecera en el camí que ens porta de la pobresa al desenvolupament, sinó que ho transita d'una manera diferent.

Aquest curs ofereix als actors del desenvolupament els mitjans i eines per integrar els drets humans en la cooperació al desenvolupament. Es treballaran diferents metodologies, especialment la coneguda com a Enfocament Basat en Drets Humans, a través de l'estudi teòric i del treball de casos pràctics. I s'estudiaran els fonaments del desenvolupament i de la cooperació des de la teoria de drets humans.

Temari

Desenvolupament i dret al desenvolupament. Polítiques de cooperació al desenvolupament i drets humans.

En aquesta unitat s'estudiarà l'evolució del concepte de desenvolupament, especialment en el marc de les Nacions Unides. Així mateix, s'analitzarà el desenvolupament com a dret humà i la relació entre desenvolupament i drets humans, prestant especial atenció als drets econòmics socials i culturals i als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

- Aportacions del desenvolupament humà a les teories clàssiques del desenvolupament.
- Evolució del concepte de desenvolupament: el desenvolupament sostenible
- Fonaments i repercussió del desenvolupament com a dret humà
- Relació entre desenvolupament i drets humans, amb especial atenció als drets econòmics socials i culturals (DESC)
- Relació entre els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (*ODM) i drets humans, amb especial atenció als DESC
- Aportacions dels drets humans a la configuració de les polítiques de desenvolupament i al futur dels ODM

La integració dels drets humans en la cooperació al desenvolupament. La metodologia de l'Enfocament Basat en Drets Humans en la Cooperació al Desenvolupament (EBDH).

- El model actual de cooperació al desenvolupament i la seva relació amb els drets humans - La relació entre desenvolupament humà i drets humans
- Eines per integrar els drets humans en la cooperació al desenvolupament: Enfocament Basat en Drets Humans (EBDH)

A qui va dirigit

El curs està dirigit tant a cooperants com a altres actors del desenvolupament, com a treballadors d'universitats, de l'administració pública, d'organitzacions internacionals, d'entitats socials, de mitjans de comunicació i d'organitzacions polítiques i sindicals. En general, tota aquella persona amb un paper actiu en les polítiques de desenvolupament i, en concret, en la cooperació, la pau i els drets humans

Professorat

AIDA GUILLÉN LANZAROTE @AidaGuillen, directora gerent de l'IDHC. És llicenciada en Ciències Físiques i màster en Relacions Internacionals. Ha treballat com a experta en drets humans per la OSCE a Kosovo i ha participat en diverses missions d'observació electoral en països com Nicaragua, Ucraïna, Albània, Sèrbia, Macedònia i Kirguizistan. Està especialitzada en drets humans i cooperació al desenvolupament i en dret a la ciutat. Com a docent, ha realitzat nombrosos tallers sobre drets humans i EBDH i és consultora de la UOC en el grau de Dret i en màsters i estudis de postgrau.

Preus

Descripció Preu
Preu general 300 €
Preu reduït (estudiants, aturats, jubilats i família nombrosa) 250 €
Socis de l'IDHC (mínim un any d'antiguitat) 200 €