Comunicació amb enfocament de drets, eines per a un periodisme més humà (2ª edició)

04/09/2017 15/10/2017

Els mitjans de comunicació tenen un paper fonamental en la configuració i interpretació de la realitat que ens envolta. Una realitat incompleta i parcial si no reflecteix els drets i llibertats dels seus protagonistes. Les conseqüències de les retallades no es poden entendre sense explicar el perjudici per la lluita per la igualtat d'homes i dones, i sense explicar el retrocés ocasionat per la retirada dels ajuts de la Llei de dependència. Ni l'enduriment de les polítiques d'estrangeria sense mostrar les batudes racistes o els vols de deportació, per exemple. 

La funció social del periodisme és indubtable no només per la seva capacitat per denunciar les desigualtats i injustícies, també per la seva responsabilitat i influència en la creació d'una societat informada i crítica, compromesa en la defensa dels seus drets, sense oblidar el paper de vigilància dels poders públics. Aquesta funció social exigeix als professionals de la comunicació informar sobre el que importa i no sobre el que interessa als poders fàctics que defineixen l'agenda informativa. 

Periodismo Humano i l'IDHC organitzen aquest curs que aposta per un periodisme responsable i centrat en les persones, en els seus drets i en les seves lluites. Un periodisme que requereix d'un coneixement específic sobre drets humans i que incorpori nous models i tècniques discursives. En el curs s'aportaran les eines i recursos per informar en profunditat i amb precisió del que està passant amb un enfocament de gènere i basat en els drets humans.

 

Curs en col·laboració amb Periodismo Humano 

Aquest curs es realitza amb el recolzament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Temari

Unitat 1. El concepte de drets humans i els seus sistemes de protecció internacional 

A la primera unitat analitzarem el fonament i les característiques pròpies dels drets humans, des d'una perspectiva essencialment normativa. També s'estudiaran els sistemes internacionals de protecció de drets humans: Nacions Unides, Consell d'Europa i Tribunal de Drets Humans, el Sistema Interamericà i el Sistema Africà. Tots ells organismes amb una influència directa en les polítiques públiques i alhora font d'informació constant però poc coneguda i utilitzada pels professionals de la comunicació. 

Unitat 2.  Front les vulneracions i regressions en drets humans, periodisme

En aquesta segona unitat introduirem i contextualitzarem des d'una perspectiva informativa la situació de retrocessos i vulneracions de drets i llibertats que s'han produït a Espanya en els últims anys. Repassarem les cobertures periodístiques d'aquestes situacions, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables. 

Unitat 3. Enfocament multidisciplinari d'un periodisme més humà 

En aquesta última unitat es donaran a conèixer des d'una vessant pràctica tècniques per cobrir situacions de vulneració dels drets humans. S'aportaran les eines necessàries per informar en profunditat i amb precisió sobre les vulneracions de drets humans des d'un enfocament de fortaleses que no revictimitzi als seus protagonistes, amb l'excel·lència que requereix un periodisme que aspira a ser font informativa de processos judicials, un periodisme que es preocupa per com poden afectar les informacions a les persones i que aplica tècniques de la psicologia social a l'hora de realitzar entrevistes. 


Unitat 4: Exercici pràctic 

L'última unitat es destinarà a l'elaboració d'un reportatge amb enfocament de drets humans sobre una situació en què s'hagin vulnerat els drets humans. El reportatge, que comptarà amb l'assessorament de Patricia Simón i Javier Bauluz, es pot presentar en format escrit, radiofònic, fotoperiodístic, videoperiodístico o multimèdia. 

A qui va dirigit

El curs està dirigit a aquelles persones que treballen en l'àmbit de la comunicació:

  • Periodistes i altres treballadors dels mitjans de comunicació
  • Responsables de comunicació d'entitats i de l'administració pública
  • Activistes i membres d'entitats i moviments socials que exerceixen tasques comunicatives
  • Estudiants i persones en formació a l’àmbit de la comunicació
  • Professionals d'altres sectors amb interès en la comunicació amb enfocament de gè nere i basat en drets humans

Professorat

DAVID BONDIA,professor titular de Dret i Relacions Internacionals i president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. Entre les seves principals línies d'investigació destaca la protecció internacional dels drets humans i els drets humans emergents, qüestions sobre les quals ha realitzat diverses publicacions. @DavidBondia

PATRICIA SIMÓN, periodista freelance especialitzada en Relacions Internacionals i en informació amb enfocament de gènere. Premi de la Asociación de Mujeres de los Medios de Comunicación 2013 (AMECO). Subdirectora de Periodismo Humano des de la seva fundació el 2010 fins a octubre de 2013. Reportera i autora de documentals per a adults i d'educació per al desenvolupament per a adolescents, de centres de documentació com "No habrá paz sin las mujeres: Colombia y Palestina", "Yo soy mujer rural", i campanyes de sensibilització com “¿Saharaui? ¡Sí!” i “Sobrevivir al Ébola”. Ponent en seminaris, cursos i congressos sobre periodisme, drets humans, enfocament de gènere, tràfic de persones i explotació sexual. @patriciasimon

JAVIER BAULUZ, director de Periodismo Humano. Periodista, Premi Pulitzer en Periodisme 1995 i premi Periodisme i Drets Humans 2008, entre d’altres. Ha treballat per a diverses agències internacionals i ha cobert les guerres de l'Amèrica Central de finals dels anys vuitanta, els últims anys de Pinochet al poder, la Primera Intifada palestina, la guerra de Bòsnia i la immigració a Espanya des de 1996, així com reportatges i documentals a Llatinoamèrica, Àfrica i Pròxim Orient. Docent universitari, director de la Trobada Internacional de Foto i Periodisme "Ciudad de Gijón" des de 1997, director i fundador de PIRAVÁN, productora independent de periodisme multimèdia amb enfocament de drets des de 2005; i impulsor, juntament amb altres periodistes i defensors de drets, del Manifest sobre Periodisme i Drets Humans i director de P + DH. @javierbauluz

Durant les vuit setmanes de durada del curs, els estudiants disposaran també del suport continu d'una tutora. 

Preus

Descripció Preu
Preu General 150 €
Preu reduït: socis i sòcies de l'IDHC o de Periodismo Humano; estudiants; persones jubilades, a l'atur o que formin part de families nombroses, monoparentals o monomarentals 120 €